FELNIKLINIKA

Impresszum

Mikor kell a gumiabroncsokat lecserélni?

Ügyeljen a mintaárok mélységére A gumiabroncs futófelületi mintaárok mélységét természetesen alapos ellenőrzésnek ajánlatos alávetni, ugyanis a gumiabroncs számos lényeges tulajdonsága füg ettől. A mintaárok mélysége döntő fontosságú, amelynek a hatósági előírások szerint 1,6 mm- nek kell lennie. Aki ennél kisebb mélységű mintaárkú gumiabronccsal közlekedik, számolnia kell azzal, hogy a biztosító baleset esetén nem téríti meg a keletkezett kárát, illetve, adott esetben büntetést kell fizetnie Nyugat-Európa több országában. A mintaárok mélységének meghatározásához segítségül szolgálhat a kopásjelző rendszer (TWI)*: ez a mintaárokba vulkanizált kis "kitüremkedésekből" áll, amelyek a mintázat kopásával láthatóvá válnak. A kopásjelzők elhelyezkedését a gumiabroncs vállrészén látható TWI felirat jelzi. A mintaárok megmaradt mélységének meghatározásához mérést kell végezni a kopásjelzővel ellátott mintaárkokban. (*TWI = Tread Wear Indicator. Egyes gumiabroncsgyártók a TWI felirat helyett a márkajellel vagy egy háromszöggel jelölik a kopásjelzőt.) Javaslatunk az Ön biztonsága érdekében Mivel a vizenfutás (aquaplaning) veszélye fokozottan nő, és a fékezési tulajdonságok is jelentősen romlanak az előrehaladott kopással, a gumiabroncsokat már a minimális mintaárokmélység elérése előtt le kell cserélni. Általában a következő értékeknél ajánlott a csere: Nyári gumiabroncsok: 2 mm-es mintaárokmélység Széles gumiabroncsok: 3 mm-es mintaárokmélység Téli gumiabroncsok: 4 mm-es mintaárokmélység Valamikor elkerülhetetlenné válik a gumiabroncsok cseréje A gumiabroncsokat akkor kell cserélni, amikor a minimális mintaárokmélységig kopott a futófelület, vagy ha helyrehozhatatlan károsodás érte a gumit. Ezen kívül az öregedés is indokolttá teheti a cserét, azonban átlagos futásteljesítmény esetén a kopás miatt jóval az elöregedés előtt szükségessé válik a csere. Kivételt jelenthetnek a lakóautók, az utánfutók, a veterán autók és a pótkerekek, amelyeknél a szezonális használat miatt a menetteljesítmény az átlagos alatt marad.

Mikor kell a gumiabroncsokat lecserélni?

Miért szükséges új gumiabroncshoz új szelep? Különféle szeleptípusok léteznek, azonban mind ugyanazt a célt szolgálják: tömítenek, lehetővé teszik a gumiabroncs levegőnyomásának ellenőrzését és szabályozását. - A gumiszelepek megában a kerékpántfuratban tömítenek, a fémből készült menetes szelepekbe a tömítéshez egy kis tömítőgyűrűt helyeznek. - A szelep meghibásodása nyomáscsökkenést okozhat. - A szelepfurat peremfelülete fontos a tömítés szempontjából és a szelep beszerelésekor szennyeződéstől, rozsdától, valamint sérülésektől mentesnek kell lennie. - A gumiszelepek is öregszenek: ennek jele, hogy egyre több repedés képződik a szeleptesten, ami veszélyes lehet. - Nagy sebességnél hatalmas centrifugális erő hajtja el a szelepet. - Egy gumiszelep kereken 20 gramm tömegű, 200km/h felett azonban 7,5 kg centrifugális húzóerő hat rá. - Ezért nagy sebességű gépkocsik kerékpántjain vagy dísztárcsáin szeleptámaszt alkalmaznak. - A centrifugális erő hatására a szelepszög nem változhat meg 25°-nál többet, ellenkező esetben szeleptámaszt (kerékdísztárcsa) vagy pedig fém alapzatú menetes szelepeket kell alkalmazni (úgynevezett Clamp-in-Ventile). - Gumiabroncs cseréje esetén általában a szelepet is cserélik, ami igazán jutányos áron vásárolt biztonságot jelent. - A szennyeződés, a por és a nedvesség menet közben a szelep finom belső szerkezetében könnyen sérülést okozhat, ezért a szelepsapkának műszaki szempontból alapvető szerepe van, mindig biztosan fel kell csavarni a helyére. Nyúlási próba 200 km/h sebességnél a szelepre óriási centrifugális erő hat. Az öregedő gumiszelepek nem bírják ezt a nagy terhelést, aminek gyakran nem is észlelhető, rejtett levegőszivárgás lehet az eredménye az ebből adódó következményekkel együtt.

Miért ajánlatos az új és kevésbé kopott gumiabroncsokat a

hátsó kerekekre szerelni?

Az új, vagy kevésbé kopott gumiabroncsokat előnyösebb a hátsó kerekekre szerelni, mert ez vészhelyzetben (pl. hirtelen fékezés szűk kanyarban) jobb úttartást biztosít, főleg nedves, csúszós úttesten. Abból kell kiindulni, hogy a kritikus közlekedési helyzetek többnyire nedves úttesten lépnek fel. Amennyiben ilyenkor az első kerék gumiabroncsai pl. vízenfutás miatt elveszítik a kapcsolatot az úttest felületével, a gépkocsi átmenetileg kormányozhatatlanná válik, azonban általában megtartja helyzetét és menetirányát. Amennyiben viszont a hátsó kerekeknél szakad meg a kapcsolat az úttesttel, a gépkocsi hátulja kitör. Egy ilyen kritikus helyzettel sokkal nehezebb megbirkóznia a gépkocsivezetőnek mint egy rövid ideig tartó kormányozhatatlansággal.

Miért kell télen téli gumiabroncsot, nyáron pedig nyári

gumiabroncsot használni?

A gumikeverék tapadását befolyásolja a hőmérséklet. Ez a hőmérsékleti tartomány a nyári gumiabroncsok számára. Ez a hőmérsékleti tartomány a téli gumiabroncsok számára. Biztonsági okokból azt ajánljuk, hogy nyáron minél előbb szerelje fel gépkocsiját nyári gumiabroncsokkal, télen pedig téli gumiabroncsokkal. Hasonlóan kedvezőtlenül viselkedik a téli gumiabroncs nyáron! Ajánlott 4 téli gumiabroncsot használni.

FELNIKLINIKA

Alumínium és acél felnik javítása és görgőzése: személy , kistehergépkocsi, quad , gokart és veterán. Acél - és alumínium-felni javítása 1985 óta. TÜV Reihnland minösíti a felni görgőzési (felnijavítási) eljárásunkat 1998-ban, ez alapján adja ki a Közlekedési Főfelügyelet az engedélyszámot a tevékenység gyakorlására.
1107 Budapest, Árpa u. 20. Tel./Fax.: 06-1/261-9349 | Tel.: 06-1/433-4434 | Mob.: 06-30/372-3535 Nyitvatartás: Hétfőtől Péntekig 07:30 - 17:00
Joób és Társa Kft.
felnijavítás - görgőzés - felni értékesítés -gumiabroncs szerelés, javítás -gumiabroncs értékesítés (kis és nagykereskedés) -MOTOR gumiabroncs értékesítés és SZERELÉS!
FELNIKLINIKA
felnijavítás - görgőzés - felni értékesítés -gumiabroncs szerelés, javítás -gumiabroncs értékesítés (kis és nagykereskedés) -MOTOR gumiabroncs értékesítés és SZERELÉS!

Impresszum

Mikor kell a gumiabroncsokat

lecserélni?

Ügyeljen a mintaárok mélységére A gumiabroncs futófelületi mintaárok mélységét természetesen alapos ellenőrzésnek ajánlatos alávetni, ugyanis a gumiabroncs számos lényeges tulajdonsága füg ettől. A mintaárok mélysége döntő fontosságú, amelynek a hatósági előírások szerint 1,6 mm-nek kell lennie. Aki ennél kisebb mélységű mintaárkú gumiabronccsal közlekedik, számolnia kell azzal, hogy a biztosító baleset esetén nem téríti meg a keletkezett kárát, illetve, adott esetben büntetést kell fizetnie Nyugat-Európa több országában. A mintaárok mélységének meghatározásához segítségül szolgálhat a kopásjelző rendszer (TWI)*: ez a mintaárokba vulkanizált kis "kitüremkedésekből" áll, amelyek a mintázat kopásával láthatóvá válnak. A kopásjelzők elhelyezkedését a gumiabroncs vállrészén látható TWI felirat jelzi. A mintaárok megmaradt mélységének meghatározásához mérést kell végezni a kopásjelzővel ellátott mintaárkokban. (*TWI = Tread Wear Indicator. Egyes gumiabroncsgyártók a TWI felirat helyett a márkajellel vagy egy háromszöggel jelölik a kopásjelzőt.) Javaslatunk az Ön biztonsága érdekében Mivel a vizenfutás (aquaplaning) veszélye fokozottan nő, és a fékezési tulajdonságok is jelentősen romlanak az előrehaladott kopással, a gumiabroncsokat már a minimális mintaárokmélység elérése előtt le kell cserélni. Általában a következő értékeknél ajánlott a csere: Nyári gumiabroncsok: 2 mm-es mintaárokmélység Széles gumiabroncsok: 3 mm-es mintaárokmélység Téli gumiabroncsok: 4 mm-es mintaárokmélység Valamikor elkerülhetetlenné válik a gumiabroncsok cseréje A gumiabroncsokat akkor kell cserélni, amikor a minimális mintaárokmélységig kopott a futófelület, vagy ha helyrehozhatatlan károsodás érte a gumit. Ezen kívül az öregedés is indokolttá teheti a cserét, azonban átlagos futásteljesítmény esetén a kopás miatt jóval az elöregedés előtt szükségessé válik a csere. Kivételt jelenthetnek a lakóautók, az utánfutók, a veterán autók és a pótkerekek, amelyeknél a szezonális használat miatt a menetteljesítmény az átlagos alatt marad.

Mikor kell a gumiabroncsokat

lecserélni?

Miért szükséges új gumiabroncshoz új szelep? Különféle szeleptípusok léteznek, azonban mind ugyanazt a célt szolgálják: tömítenek, lehetővé teszik a gumiabroncs levegőnyomásának ellenőrzését és szabályozását. - A gumiszelepek megában a kerékpántfuratban tömítenek, a fémből készült menetes szelepekbe a tömítéshez egy kis tömítőgyűrűt helyeznek. - A szelep meghibásodása nyomáscsökkenést okozhat. - A szelepfurat peremfelülete fontos a tömítés szempontjából és a szelep beszerelésekor szennyeződéstől, rozsdától, valamint sérülésektől mentesnek kell lennie. - A gumiszelepek is öregszenek: ennek jele, hogy egyre több repedés képződik a szeleptesten, ami veszélyes lehet. - Nagy sebességnél hatalmas centrifugális erő hajtja el a szelepet. - Egy gumiszelep kereken 20 gramm tömegű, 200km/h felett azonban 7,5 kg centrifugális húzóerő hat rá. - Ezért nagy sebességű gépkocsik kerékpántjain vagy dísztárcsáin szeleptámaszt alkalmaznak. - A centrifugális erő hatására a szelepszög nem változhat meg 25°- nál többet, ellenkező esetben szeleptámaszt (kerékdísztárcsa) vagy pedig fém alapzatú menetes szelepeket kell alkalmazni (úgynevezett Clamp-in-Ventile). - Gumiabroncs cseréje esetén általában a szelepet is cserélik, ami igazán jutányos áron vásárolt biztonságot jelent. - A szennyeződés, a por és a nedvesség menet közben a szelep finom belső szerkezetében könnyen sérülést okozhat, ezért a szelepsapkának műszaki szempontból alapvető szerepe van, mindig biztosan fel kell csavarni a helyére. Nyúlási próba 200 km/h sebességnél a szelepre óriási centrifugális erő hat. Az öregedő gumiszelepek nem bírják ezt a nagy terhelést, aminek gyakran nem is észlelhető, rejtett levegőszivárgás lehet az eredménye az ebből adódó következményekkel együtt.

Miért ajánlatos az új és kevésbé

kopott gumiabroncsokat a hátsó

kerekekre szerelni?

Az új, vagy kevésbé kopott gumiabroncsokat előnyösebb a hátsó kerekekre szerelni, mert ez vészhelyzetben (pl. hirtelen fékezés szűk kanyarban) jobb úttartást biztosít, főleg nedves, csúszós úttesten. Abból kell kiindulni, hogy a kritikus közlekedési helyzetek többnyire nedves úttesten lépnek fel. Amennyiben ilyenkor az első kerék gumiabroncsai pl. vízenfutás miatt elveszítik a kapcsolatot az úttest felületével, a gépkocsi átmenetileg kormányozhatatlanná válik, azonban általában megtartja helyzetét és menetirányát. Amennyiben viszont a hátsó kerekeknél szakad meg a kapcsolat az úttesttel, a gépkocsi hátulja kitör. Egy ilyen kritikus helyzettel sokkal nehezebb megbirkóznia a gépkocsivezetőnek mint egy rövid ideig tartó kormányozhatatlansággal.

Miért kell télen téli

gumiabroncsot, nyáron pedig

nyári gumiabroncsot használni?

A gumikeverék tapadását befolyásolja a hőmérséklet. Ez a hőmérsékleti tartomány a nyári gumiabroncsok számára. Ez a hőmérsékleti tartomány a téli gumiabroncsok számára. Biztonsági okokból azt ajánljuk, hogy nyáron minél előbb szerelje fel gépkocsiját nyári gumiabroncsokkal, télen pedig téli gumiabroncsokkal. Hasonlóan kedvezőtlenül viselkedik a téli gumiabroncs nyáron! Ajánlott 4 téli gumiabroncsot használni.

FELNIKLINIKA

Alumínium és acél felnik javítása és görgőzése: személy , kistehergépkocsi, quad , gokart és veterán. Acél - és alumínium-felni javítása 1985 óta. TÜV Reihnland minösíti a felni görgőzési (felnijavítási) eljárásunkat 1998-ban, ez alapján adja ki a Közlekedési Főfelügyelet az engedélyszámot a tevékenység gyakorlására.
Joób és Társa Kft.
1107 Budapest, Árpa u. 20. Tel./Fax.: 06-1/261-9349 | Tel.: 06-1/433-4434 | Mob.: 06-30/372-3535 Nyitvatartás: Hétfőtől Péntekig 07:30 - 17:00